Bazar books
Lenas dagbok

Lena Mukhina

Lenas dagbok

kr 349,00

Bestill her

Forfatter: Lena Mukhina
Oversetter: Hege Susanne Bergan
Original tittel: Blokadnij dnevnik Leny Mukhiny
Sjanger: Biografier og memoarer
ISBN: 9788280875631
Lanseringsdato: 18.10.2013
Innbinding : Innbundet

Et enestående dokument som først nå er oppdaget og offentliggjort: den rørende, men usentimentale dagboken til en seksten år gammel pike som overlevde beleiringen av Leningrad.


 

I mai 1941 begynner Lena å skrive dagbok. Til å begynne med skriver hun om sine drømmer og bekymringer, sin hemmelige kjærlighet Vladimir og sine dårlige karakterer på skolen. Men etter at nazistene beleirer Leningrad gjør hennes personlige historie mer og mer plass for krigen. Snart blir dagliglivet ulidelig tungt, og i dagboken skildrer Lena sult, fortvilelse og død både rundt henne og i hennes nærmeste familie. Den 8. februar 1942 skriver Lena: «I går døde min mor. Nå er jeg alene.» Dagboken slutter brått den 25. mai 1942, den dag Lena sier hun tror hun vil bli evakuert. Lenas dagbok gir et unikt innblikk i et av de mørkeste kapitlene i det 20. århundrets historie. I løpet av de nesten 900 dagene beleiringen varte anslår man at nærmere en million mennesker døde. Lena overlevde og døde i Moskva 66 år gammel. Både historikere og litteraturkritikere har hyllet utgivelsen av Lena Mukhinas dagbok som en sensasjon – både som levendegjøring av historien og for den litterære kvaliteten.
Presseomtale og høyoppløste bilder


 Lærerveiledning


Terningkast 5"Dessverre fikk hun ikke oppleve utgivelsen av denne dagboka, men den står igjen etter henne som en viktig og sterk historie."
- Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen


"Lenas dagbok er et hjerteskjærende dokument. Hun er en russisk Anne Frank som ikke forteller om frykten for helvete, slik Anne Frank gjorde. Lena Mukhina rapporterer i stedet fra helvete selv."
Morten Strand, Dagbladet


"... eit sterkt personleg og gripande menneskeleg dokument."
- Paul Odland, Dagen


"Et viktig historisk dokument, av høy litterær kvalitet (..) Og det mest rørende er kanskje det store spriket mellom ungdommens frie drømmer og livet når det bare handler om å overleve."
- Ingvild Kjøde, KK

"En gripende skildring."
- Jon Terje Grønli, Gjengangeren

"Lenas dagbok er et sterkt og oppriktig dokument. Et viktig vitnesbyrd om menneskelig overlevelse under helt ekstreme vilkår,"
- Johannes Due Enstad, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt


«Et unikt testament fra andre verdenskrig som viser hva krigen gjorde med ofrene for den ideologiske vrangforestillingen.» Die Welt


«Et viktig historisk dokument av høy litterær kvalitet.» Die Presse


«De møysommelige dagboksnotatene fra beleiringstiden er et enestående dokument over grusomhetene som fant sted.» Mainpost


«Et gripende historisk dokument.» Augsburger Allgemeine


 

0 har kommentert dette

Det er ingen kommentarer til dette, bli den første til å kommentere

Kommenter


Lena Mukhina har også skrevet

Lena Mukhina

Lena Mukhina

Lena Mukhina overlevde beleiringen av Leningrad og døde i Moskva i 1991, 66 år gammel.

Les mer om forfatteren

Nyhetsbrev

Fyll ut for å motta vårt nyhetsbrev!